Börja spela golf

Golf är en trevlig sport som passa alla åldrar. Det är ett trevligt sätt att vara social med andra samtidigt som du får frisk luft och motion. Du kan både spela mot andra men även mot dig själv med hjälp av handicap systemet. Här kan du som nybörjare läsa om både golf och hur handicapssystemet fungerar. Vi förklarar också vad ett grönt kort och Golf-ID är och varför du behöver införskaffa båda innan du ger dig ut på banan.

Börja spela golf
Vill du börja spel golf, här är några tips!

Vad går golf ut på?

Kortfattat går det att säga att golf går ut på att slå golfbollen från punkt A till punkt B med minst möjliga slag. Platsen du står på när du börjar slå heter utslagsplats eller tee och det område som är runt hålet bollen ska landa i heter green. Mellan utgångspunkten och hålet så finns det flera hinder i golfbanan.

Det kan vara en damm, uppförsbacke, träddunge, sand, högt gräs eller andra naturliga element. Hålet är markerat med en flagga så att det är enkelt att se det på långt håll. Vanligtvis har en golfbana 18 hål med olika längder men det finns även de med 9 hål. Den som slår i bollen i alla hål på minst antal slag vinner.

Bollar och klubbor

En golfboll måste som minst vara 42,67 millimeter i diameter och den vanligaste storleken ligger på ungefär 43 millimeter i diameter. Bollens yta har små hål som heter dimples, vilka gör att bollen både kan rotera och färdas längre i luften. Golfbollar är gjorda av ett hårt, yttre plastskal med kärnor av olika material. Kärnorna kan bland annat vara gjorda av gummi eller blandade material.

Golfklubbor brukar vanligtvis delas in i olika kategorier som järnklubbor, träklubbor och putter. De olika klubborna används till olika typer av slag. Träklubborna passar bäst till långa slag medan järnklubban lämpar sig bättre till kortare slag. En putter passar bäst på platt underlag och används nästan enbart på greenområdet vid hålet.

Det här behöver du

Köp inte för många klubbor för snabbt. Börja med fem stycken i olika format och testa dig framåt för att se vad du tycker om. Du kan även börja med att låna klubbor från vänner eller hyra på din golfklubb. Några andra saker som du behöver, förutom klubbor, är:

  • Golfbollar
  • Golfbag
  • Peggar

Grönt kort kurs

Grönt kort är en kurs som du måste gå för att få spela golf. Det är ett bevis för du vet hur man spelar golf och att du vet vilka säkerhetsaspekter som gäller på en golfbana. Kursen för att få grönt kort innehåller flera olika delmoment av både praktisk och teoretiskt karaktär.

I den praktiska delen lär du dig bland annat hur du slår långa slag, närspel och puttning. I den teoretiska delen får du lära dig om hur du ska föra dig på en golfbana, etik, säkerhetsaspekter samt vilka regler som finns.

För att få ditt gröna kort måste du göra ett teoriprov och få godkänt på det men även spela en golfrunda som blir godkänd. Förutom ditt gröna kort måste du även ha ett personligt Golf-ID.

Golf-ID

För att börja spela golf måste du ha ett Golf-ID. Det är samma sak som ett medlemsnummer var tidigare och är unikt för varje spelare. Ditt Golf-ID blir automatiskt aktivt när du går med i en golfklubb. Tillsammans med det lösenord du får när du skapar ditt Golf-ID kan du logga in på nätet för att exempelvis boka banor. Några andra saker du kan använda ditt Golf-ID till är:

  • Anmäla dig till olika golftävlingar
  • Registrera de rundor du spelat för att enklare komma ihåg ditt handicap
  • Du kan även vara markör för en annan spelare.

Handicapsystem

Som nybörjare börjat du med ett handicap på 54. När du sedan spelat några rundor kan du förbättra ditt handicap. För att räkna ut det så tar du genomsnittet av de åtta bästa resultaten av dina 20 senaste matcher. Resultatet summeras för att sedan delas med åtta. Bara för att du har ett visst handicap ett år så betyder det inte att du har samma nästkommande år. Det är mer ett system som visar hur bra du spelar just nu och det förändras i takt med att du blir bättre.

Lämna en kommentar

Har informationen på denna sida hjälpt dig?
0 / 5 5.00