Grönt kort i golf

Golf är en väldigt populär sport i Sverige som ständigt lockar nya spelare i alla åldrar. För att kunna få spela på majoriteten av Sveriges golfbanor behöver du ett grönt kort. Det är också obligatoriskt om du vill tävla, gå med i en golfklubb eller kunna räkna på vilket handicap du har. Här kommer vi att berätta vad ett grönt kort är, varför du behöver det samt hur du går tillväga för att få det.

Grönt kort golf

Varför behöver du grönt kort?

Ett grönt kort är ett bevis på att du vet vad som gäller på en golfbana. Det handlar både om att ha tillräcklig kunskap om spelet men även etik, regler, uppförande och teoretisk kunskap. Du behöver ett grönt kort för att få spela på de flesta banor i Sverige, undantaget är Pay and Play-banor.

Hur du får grönt kort

För att få grönt kort måste du göra både ett teoriprov och ett praktiskt prov. Först går du en teorikurs och när du klarat den behöver du göra ett så kallat spelprov. Du får gå en 9-hålsrunda tillsammans med någon som har grönt kort och Golf-ID sedan tidigare. Som ny spelare börjar du med ett handicap på 54, vilket är 18 poäng med tre erhållna slag per hål, och det är även vad som krävs för att bli godkänd. Om du inte klarar den praktiska delen behöver du inte oroa dig, du får göra provet så många gånger som du behöver. När du klarat både den teoretiska och den praktiska delen så får du ditt gröna kort och ditt Golf-ID.

Vad är ett Golf-ID?

Ditt Golf-ID får du när du klarat ditt gröna kort och det fungerar ungefär som ett medlemsnummer gjorde tidigare. Det består av två delar, först sex siffror som är ditt födelsedatum och sedan tre siffror som du får av Golfens IT-system. Det skrivs i formatet ÅÅMMDD-XXX och är unikt för varje person. Tillsammans med ett lösenord som mejlas till dig kan du med ditt Golf-ID bland annat boka banor och starttider, registrera de rundor du spelat och anmäla dig till olika golftävlingar.

Ta grönt kort online

Den teoretiska delen av ditt gröna kort kan du göra både online eller på en golfklubb. För att göra den praktiska delen måste du däremot vara på en golfbana. Det vanligaste är att göra båda delarna av provet på en golfklubb. Då kan du genomföra kursen tillsammans med en tränare som kan hjälpa dig och tipsa om saker som behöver förbättras. En del golfklubbar erbjuder paketlösningar där du får ditt gröna kort och medlemskap i klubben så fort du klarat proven.

Pris för grönt kort golf

Det behöver inte kosta så mycket att ta grönt kort. För den teoretiska delen finns det mycket gratis information på internet där du bland annat kan göra ett quiz för att testa din kunskapsnivå inom olika områden. Priset för den praktiska delen varierar beroende på om du enbart vill göra provet eller om du vill gå en introduktionskurs på golfklubben.

Grönt kort golf – giltighetstid

Ditt gröna kort har obegränsad giltighetstid. Har du väl tagit det en gång behöver du inte tänka på att förnya det.

Lämna en kommentar

Har informationen på denna sida hjälpt dig?
0 / 5 5.00