Vilka typer av golfklubbor finns det?

Varje golfspelare får under en golfrunda ha max 14 klubbor i sin bag. Vilka du väljer är upp till dig, dina preferenser och dina önskemål. Dock finns det ett antal klubbor som kan vara bra att ha i särskilda sammanhang. Om du är nybörjare inom golfvärlden eller känner dig osäker på vilka klubbor du bör välja, kan du läsa mer här. Vi vill nämligen i den här texten informera om olika golfklubbor, vilka funktioner de har samt när de är användbara.

vilka typer av golfklubbor finns det
Vilka golfklubbor behöver man egentligen? Golftipsar.se leder dig rätt!

Vilka golfklubbor ska man ha som nybörjare?

Du som nybörjare behöver bara ett fåtal klubbor under dina första rundor. Ungefär sex-åtta stycken är tillräckligt, och bland dem bör följande alternativ finnas med:

  • Driver – Drivern är klubban du använder för att slå ut din boll. Det är en så kallad träklubba, trots att den i modernare sammanhang ofta är i metall, och den slår längst av alla klubbor.
  • Fairway Wood – En annan träklubba, men som har mindre huvud och inte slår lika långt som drivern, är en Fairway Wood. Den går också att använda från en pegg, men med lite övning ska den fungera lika bra på gräsunderlag.
  • Järnsjua, järnåtta och järnnia – Dessa tre järnklubbor är av det kortare slaget, vilket också innebär att de slår lite kortare. Det är bra om du vill få precisa slag mot greenen. Om du väljer att införskaffa hybrider av järn- och trä kan du även använda dem på fairway och i ruff. Dessa är dock aningen svårare än järnklubborna så därför rekommenderar vi dig att börja med järnklubborna.
  • Pitching Wedge – En annan järnklubba är Pitching Wedge, och den fungerar utmärkt för att slå korta men höga slag. Den är ett bra val när du ska få in bollen på greenen men inte vill slå för långt.
  • Sand Wedge – Med denna järnklubba kan du slå kortare slag än med Pitching Wedge, då den ska kunna slå ut bollen från en bunker. Klubbans breda sula hjälper nämligen klubban att reagera mot underlaget, vilket gör den perfekt för svåra och sandiga förhållanden som en bunker bjuder på.
  • Putter – Den sista klubban du använder i rundan är den lilla puttern. Den slår kortast av alla klubbor och den använder du i princip bara på greenen. Du kan även använda den på andra besvärliga platser när du kräver extra precision.

Vilka typer av golfklubbor finns det för greenen?

När du lyckats få din boll till greenen är det främst en putter du ska använda. Greenen är så pass liten och känslig att du ofta bara behöver korta och reserverade slag. Dessutom behöver du på greenen en extra precision för att kunna träffa hålet.

Det finns dock en rad olika putters att välja bland. De är kända som de kortaste klubborna som inte får vara kortare än cirka 45 cm. Men idag finns det även andra varianter av putters som har så långa skaft att de når golfarens haka eller panna.

Vilka typer av golfklubbor finns det för långa slag?

Om du vill slå riktigt långa slag ska du främst vända dig till så kallade träklubbor. De har större huvuden och driver bollen riktigt långt. Bland dem finns exempelvis Driver och Fairway Wood.

Dock kan du även med järnklubbor få till långa slag när det behövs. Det är längden på klubban och vinkeln på dess blad som avgör hur långt bollen kommer att komma. Ju lägre nummer din klubba har, desto längre kommer den att slå. Så en järntrea slår till exempel mycket längre än en järnåtta.

Hur långa klubbor ska man ha?

Du bör välja ut en blandning mellan långa och korta klubbor. Som vi redan pekat på har längden en avgörande roll i hur lång du kommer att slå, och eftersom att du inte alltid vill slå för långt eller för kort så bör du ha en bra mix. En lång driver är exempelvis bättre än en lång putter, för dig som är nybörjare och inte har full kontroll på klubborna ännu.

Lyckligtvis nog har golfklubbor markeringar med siffror, och dessa meddelar om hur långt de kan slå. En Driver, som har en etta, både är och slår längre än en järnnia, som ju har en nia.

Längden är dock inte allt, utan du bör också se över vilka typer av golfklubbor det finns med andra designaspekter och funktioner. Om du har funderingar på vilka golfklubbor som passar just dig bör du prova dig fram eller få hjälp av en professionell.

Lämna en kommentar

Har informationen på denna sida hjälpt dig?
0 / 5 5.00