Hur räknar man poäng i golf

När du ska räkna poäng i golf kan det verka invecklat, men räknemetoderna är logiska och rättvisa. På grund av räknesättet kan du tävla med spelare på helt olika nivåer än du själv. Räkningen baserar sig på vilken bana du spelar på likaså hur du bra eller dåligt du presterar. Vid olika spelsätt räknar man poäng på olika sätt. Ibland räknar du mängden slag och ibland antalet vunna hål. I den här artikeln ska vi ta en titt på vilka faktorer som du ska beakta när du räknar poäng i golf.

Hur räknar man poäng i golf
Hur räknar man poängen i golf egentligen? Golftipsar.se förklarar!

Ditt handicap

När du avklarat ditt gröna kort är ditt handicap 54. Desto bättre spelare du är, desto lägre blir ditt handicap. När du har handicap under 9,4 är du singelspelare. Proffsspelare har handicap 0.

Ditt exakta handicap beräknar du utgående från de åtta bästa resultaten under dina senaste 20 golfrundor enligt WHS score, det vill säga ditt handicap i det globala världshandicapsystemet.

Banans par och slope

På de flesta golfbanor med 18 hål är par runt 72 slag. Det betyder att en spelare med handicap 0 ska klara av banan med 72 slag. Om du har handicap 28 och spelar banan med par 73 med 100 slag, då har du spelat exakt enligt ditt handicap.

Banans slope berättar för dig hur svår eller lätt banan är i jämförelse med andra banor. Om banan har ett högt slopevärde får du slå flera slag än vad ditt handicap skulle tillåta.

Matchspel och slagspel

Då vi tävlar i golf finns det två olika typer av spelsätt – matchspel och slagspel. Det går bra att spela de här spelsätten i olika kombinationer, bland annat som enskilda spelare, i par eller i lag.

I matchspel tävlar vi om vem som vinner varje enskilt hål, då räknar vi poäng. Slagspel å sin sida baserar sig på mängden slag under hela rundan. Det finns många variationer av de här spelsätten och här ska vi beskriva några som ofta spelas på våra klubbar:

Poäng Bogey

Beroende på ditt handicap får du ett eget parvärde för varje hål i det här matchspelet. Om du spelar till par, får du två poäng. När du spelar över par får du ett eller noll. Lyckas du spelar under par får du tre poäng. Spelaren med mest poäng vinner.

Scramble

Scramble är ett lagspel för två till fyra spelare. I den här spelformen slår alla spelare sitt öppningsslag, varefter laget bestämmer med vems boll de vill fortsätta med. Från den bollens plats som laget väljer, slår alla ut sitt nästa slag igen och så fortsätter man ända till hålet. Noggranna regler för hur handicap inräknas och i vilken ordning en spelare slår finns i reglerna.

Hur räknar man poäng i golf på proffsnivå

På proffsnivå spelar alla utan handicap. Professionella spelare ska klara av en bana långt under banans par. Dock är det inte bara proffsen som klarar av att spela enskilda hål under par, många av oss vanliga spelare kan likaså lyckas med det. Då är det på sin plats att veta vad slagen heter:

  • +1 Bogey
  • +- 0 Par
  • – 1 Birdie
  • – 2 Eagle
  • – 3 Albatross
  • – 4 Kondor
  • Hole-in-one

Hole-in-one är förstås då du får in bollen i hålet med ett slag.

Lämna en kommentar

Har informationen på denna sida hjälpt dig?
0 / 5 3.88