Bästa golfbanorna i Sverige

Uppdaterat
Golfare

Golfen som sport kom till Sverige under år 1888 men blev inte en succé förrän omkring 100 år senare. Det var då golfbanor började bli allt populärare att bygga och golfklubbar blev grundade. I detta inlägg hittar du de bästa golfbanorna i Sverige och Idag är vi ett av länderna där golfen har ett stort fäste och det finns en rad välkända svenska namn inom sporten. År 2019 fanns det omkring 545 stycken golfklubbar och ungefär 300 olika golfbanor. Med så många golfbanor att välja mellan kan det vara svårt att veta vilka som är värda att spela på. Vi har därför tagit upp sex olika golfbanor av högsta kvalitet.

Visby Golfklubb

Ute på Kronholmen vid Östersjöns strand ligger Visby Golfklubb som består av ungefär 150 hektar mark. Här kan du njuta av sjöutsikten från banans 27 hål.

Historia

Golfklubben bildades den 2 oktober år 1958 men marken köpte Gotlandsbolaget redan år 1957. Vid starten bestod golfbanan av nio hål men under åren har ägarna beslutat vid två olika tillfällen att utveckla banan med ytterligare nio hål. År 2008 i samband med att klubben hade sitt 50-årsjubileum valde styrelsen att renovera alla 27 hålen som banan nu bestod av. Golfbanan blev utsedd till Sveriges bästa golfbana år 2020 av Svensk Golf.

Golfbanorna

Här kan du välja att antingen spela på banan ”The One” vilket är en 18-hålsbana eller ”The Next One” som är en 9-hålsbana. Båda är designade av Pierre Fulke och Adam Mednickson.

Bro Hof Slott

På Bro Hof Slott i Uppsala hittar vi två av Europas bästa golfbanor. Under medeltiden fungerade slottet som en kungagård och tjänstgjorde som mark för jordbruksfastigheter under en lång tid. Här gick slottet under namnet Bro gård. Det var inte förrän 2004 som Uppsala kommun bestämde att marken nu skulle användas till golfanläggning samt hotell- och konferensanläggning.

Bästa golfbanorna i Sverige
Bro Hof Slott – helt klart en av Sveriges bästa golfbanor!

Bäst i Europa i 13 år

En av de två golfbanorna som finns på slottet är The Stadium Course. Banan är ritad av Robert Trent Jones Jr och har under många år varit en golfbana av högsta kvalitet. Under 13 år har banan rankats som bäst i Europa och placerades på plats nummer 100 i världen av Platinum Clubs of the World år 2018 – 19. Banan har varit värd för Nordea Masters på European Tour fem gånger. Vid gul och röd tee är banan trevlig att spela på medan den vid vit tee börjar bli alltmer utmanande för att slutligen bli ordentligt utmanande även för proffsen vid svart tee.

Kristianstad GK

År 1924 grundades Kristianstad Golfklubb som då låg på Rinkeby skjutfält. Styrelsen bestämde att klubben år 1940 skulle flytta till Åhus där den än idag ligger. Till en början var hade klubben en 9-hålsbana men år 1969 byggdes den ut till en 18-hålsbana som sedan byggdes ut igen år 2004 till 36-hål. Idag finns det två banor att spela på hos klubben nämligen East Course och West Course.

East Course

Av de två golfbanorna som klubben har är det East Course som fått mest uppmärksamhet. Banan har bland annat blivit utsedd till Sveriges tredje bästa golfbana år 2020. Under åren har banan varit med om flera ombyggnationer för att slutligen bli den 18-hålsbanan den är idag. Den senaste ombyggnationen ägde rum år 2016 där Pierre Fulke och Adam Mednickson hjälpte till med banarkitekturen. Golfbanan är en skogs- och hedbana på 72 par.

Ullna Golf & Country club

Vid Ullnasjöns strand norr om Stockholm finns Ullna Golf & Country Club. Sven Tumba är grundaren av klubben som startade år 1981. Under åren som gått har klubben fått förtroendet att arrangera såväl stora internationella – som amatörtävlingar. En av höjdpunkterna var arrangemanget av SAS Invitational som Tiger Woods deltog i.

Golfbanan

Idag anser många att golfbanan på Ullna är en av de vackraste och mest utmanande i Sverige. Golfbanan designades till en början av Sven Tumba själv men genomgick en uppgradering av Jack Nicklaus mellan åren 2011-2013. Det är en 18-hålsbana som har 5 hål som sträcker sig längs strandkanten varav ett hål som rankats som ett av de 500 vackraste hålen i världen.

Falsterbo Golfklubb

Den 21 oktober år 1909 grundades Falsterbo Golfklubb med Ernst Lindah som direktör över klubben. Det här gör att klubben idag är den tredje äldsta golfklubben i Sverige. Golfklubben ligger i naturreservatet Flommen i Skåne vilket ger linksbanan naturliga vattenhinder.

Renodlad linksbana

Golfbanan på Falsterbo Golfklubb är en av få linksbanor i Sverige och den enda som är en renodlad linksbana. Det var Gunnar Bauer som ritade banan på 18-hål men den har under åren genomgått en stor renovering under åren 1996-2001. De nya ändringarna som tillkom i renoveringen av designade av Peter Nordwall och Peter Chamberlain. Golf Digest utsåg banan till den näst bästa i Sverige år 2015.

Vallda Golf & Country Club

Golfklubben Vallda Golf & Country Club består av 86 hektar ängsmark och ligger i Valldalen strax utanför Kungsbacka. Det var vännerna Peter Teiffel, August Lindeblad, Anders Rabbe och Reine Rosén som under 1990-talet hade en gemensam dröm om att öppna en brittiskt inspirerad golfbana. I maj 2009 öppnade klubben för spelarna och det fanns en banan på 9-hål att spela på. Två månader senare fanns det en bana med 18 hål.

Strategisk golfbana

Martin Hawtree är mannen som har designat golfbanan med en stor inspiration från de brittiska golfbanorna. Golfbanan är en så kallad hedbana som utmanar spelarna oavsett handicap. Banan har fantastiska greenområden, utmärkande bunkrar och strategiska hål för att ge spelarna en utmaning. Under åren har golfbanan blivit tilldelad en plats på listan över det bästa golfbanorna i Sverige hos tidningen Golf Digest.

Lämna en kommentar

Har informationen på denna sida hjälpt dig?
0 / 5 4.50